Δευτέρα, 7 Μαΐου 2012

Βασίλης Λεμπέσης, «Αυτοβιογραφία. Γράμματα στην κόρη μου», εκδ. Οδός Πανός


Πριν λίγες μέρες, παρέλαβα το βιβλίο που αφορά τη ζωή του πατέρα μου. Με συγκίνησε γιατί το είχα προγραμματίσει στο μυαλό μου πριν από 15 περίπου χρόνια, λίγο μετά την οριστική αναχώρησή του, το 1997.
Περιγράφει ο ίδιος τα παιδικά του χρόνια στον Πειραιά, κάνοντας έναν απολογισμό. Έφυγε για πάντα δίχως να τελειώσει την καταγραφή των αναμνήσεών του. Θεώρησα ότι θα τον ευχαριστούσε να το ολοκληρώσω εγώ, προσθέτοντας στοιχεία της ζωής του στην Αμερική, από τα γράμματά του προς εμένα.
Είχε μια ζωή γεμάτη από την τέχνη: μουσική, ποίηση, ζωγραφική, γλυπτική και συνεργασίες με άλλους ταλαντούχους ανθρώπους της γενιάς του, όπως τον Φ. Πολυμέρη, τον Τ. Μαρούδα που ερμήνευαν τα τραγούδια του, και άλλους. Το βιβλίο είναι γεμάτο με παλιές φωτογραφίες αλλά και με τους Ηλία Καζάν, Τζην Κέλλυ, Νατ Κινγκ Κόουλ και άλλους.

Το βιβλίο το εξέδωσε ο Γιώργος Χρονάς και θέλω να τον ευχαριστήσω γι’ αυτό. Οι εκδόσεις Οδός Πανός, είναι γνωστές για την ιδιαίτερη φροντίδα των βιογραφιών καλλιτεχνών γιατί ο ίδιος είναι ευαίσθητος ποιητής και λογοτέχνης.
Αυτές τις μέρες, στην Έκθεση Βιβλίου, στο Πεδίο του Άρεως, βρίσκεται και το βιβλιαράκι αυτό ανάμεσα στα άλλα του Περιπτέρου.

εξώφυλλο και οπισθόφυλλο του βιβλίου


με τον Φ. Πολυμέρη έξω από το σπίτι του. 
Υψηλάντου 81, Πειραιάς. 1948


Με το Νατ Κινγκ Κόουλ στο Port Said Cabaret

1 σχόλιο:

  1. Γεια σας!Σας βρήκα τυχαία και χάρηκα πάρα πολύ! Είμαστε συγγενείς!Ονομάζομαι Ειρήνη Αναστασίου και είμαι εγγονή της Μαρίας Λεμπέση- Τσουγκράνη αδελφής του πατέρα σας,συγκινήθηκα γιατί γύρισα πολλά χρόνια πίσω και θυμήθηκα αγαπημένους ανθρώπους με χαρίσματα!Να είστε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή